Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Elektronica-ICT starten in Finland ICT-projecten op

Elektronica-ICT

Vijfentwintig tweedejaarsstudenten Elektronica-ICT waren afgelopen week in Finland om verschillende ICT-projecten op te starten. De week was het startschot van een samenwerking tussen studenten van AP en studenten van de Oulu University of Applied Sciences (OAMK). Wij spraken met studenten Emyl Luyten en Michiel Vissers. Hun groepje gaat een ‘smarttable’ ontwikkelen.

Voor het keuzevak Internationale projecten waren 25 tweedejaarsstudenten Elektronica-ICT afgelopen week in Finland. Ze waren daar om met Finse studenten van de Oulu University of Applied Sciences (OAMK) verschillende ICT-projecten op te starten. “We leren hoe we vanop afstand met een anderstalig team, met diverse profielen in de elektronica, samen aan een internationaal project moeten werken”, vertelt de 21-jarige Emyl Luyten. Hij vormt samen met medestudenten Michiel Vissers, Lowie Spriet en drie Finse studenten een groepje. “Deze week leerden we elkaar vooral beter kennen en maakten we afspraken over het project.”

Smarttable

De zeskoppige projectgroep buigt zich de volgende weken en maanden over de ontwikkeling van een ‘smart table’ ofwel een slimme tafel. Dat is een tafel waarvan het tafelblad het verlengstuk wordt van het scherm op de smartphone. “Wat op het scherm van de smartphone verschijnt, wordt door een videoprojector - die boven de tafel hangt - op het tafelblad geprojecteerd”, legt de 19-jarige student Michiel Vissers uit. “In de tafel zitten sensoren ingebouwd die elke tik op het volledige oppervlak van het tafelblad detecteren. De data die de sensoren opnemen worden doorgestuurd naar een app op de smartphone die de handeling op het tafelblad uitvoert op het scherm van de smartphone.”

De Finnen staan in voor de hardware en gaan de sensoren in de tafel inbouwen. De drie studenten van AP zijn verantwoordelijk voor de software en gaan de app ontwikkelen. Ze zullen zich vooral toeleggen op de user interface, de interactie tussen een computer en de gebruiker.

Piano Tiles

“Michiel gaat zich bezighouden met de vormgeving van de app. Louis gaat de functies programmeren”, vertelt Emyl Luyten, die software developer wil worden. Hij is de projectmanager en zal de database, waarin alle data van de sensoren komt, ordenen.

De app voor de ‘smart table’ zal getest worden met Piano Tiles, een spelletje op de smartphone om piano te spelen. “Als er vier rijen blokken naar beneden komen, tik je met je vinger op de zwarte blokken. In plaats van op het scherm op de smartphone, tikken we de zwarte blokken op het tafelblad.” Op termijn moet deze toepassing gebruikt worden ter vervanging van lichtschakelaars. Lichten aan doen of doven zal dan simpelweg kunnen door op de muur te tikken.

Met de auto op het ijs

Naast alle voorbereidingen voor het project was er ook tijd voor ontspanning. “We hebben met onze huurauto op de bevroren zee gereden. Dat was echt maf”, zegt Michiel Vissers uit Brasschaat. “We hebben een wedstrijd bijgewoond van ijshockeyclub en meervoudig Fins landskampioen Kärpät. Daarnaast hebben we met husky's in Lapland gereden”, vult Emyl verder aan. “Op stap gaan met de Finnen is wel duur. Voor een normale pint bier betaal je al gauw acht euro.” “Ik zie de samenwerking met de Finnen helemaal zitten. In het begin zijn ze heel introvert, maar eens je ze leert kennen zijn het heel aangename mensen. Het was een toffe, maar ook vermoeiende week”, besluit Michiel.

Het project tussen de studenten Elektronica-ICT en de Finse studenten loopt tot eind juni.

Gerelateerde artikels