Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw Stabat Mater in wereldpremière in Antwerpen

ARTICULATE

Hedendaags muziekcollectief HERMESensemble brengt op 25 en 26 oktober in het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen een gloednieuwe versie van het beroemde middeleeuws-Latijnse gedicht Stabat Mater. Italiaan Paolo Galli, doctoraatsonderzoeker bij AP Hogeschool, componeerde het intense stuk op vraag van het ensemble en onderzoeksfestival ARTICULATE.

Stabat mater dolorosa, zo begint het beroemde middeleeuws-Latijnse gedicht. Het is de hartverscheurende klaagzang van Maria om de gekruisigde Christus, die al eeuwenlang als inspiratiebron voor vele componisten dient, onder wie Rossini, Verdi en Vivaldi. De jonge Italiaanse componist Paolo Galli levert een eigenzinnige versie af, waarin hij ook fragmenten uit een religieus lied van Iacopone da Todi verwerkt.

Galli is doctoraatsonderzoeker aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool) en onderzoekt de interactie tussen de klankeigenschappen van een tekst en de timbrale kenmerken van composities voor ensemble of orkest. Hij is een van de vele artistiek onderzoekers die in actie komen tijdens ARTICULATE research days, de hoogmis van het onderzoek aan de Schools of Arts van AP Hogeschool.

Het onderzoeksfestival op 25 en 26 oktober vormt het toneel voor verschillende voorstellingen. In het kader van Antwerpen Barok 2018 brengen conservatoriumstudenten twee Napolitaanse meesterwerken. Acteur Lucas Vandervost zet met ‘Metamorfosen’ de mythologische inspiratiebronnen van de Antwerpse barokschilders in de kijker.

Ook barokschrijver Joost van den Vondel wordt opnieuw geïnterpreteerd. Studenten van de opleiding Drama lezen ‘Lucifer’ en gaan de confrontatie aan met het donker en het licht. Tot slot zorgen specialisten Korneel Bernolet en Liselotte Sels voor klavecimbelmuziek. Sels liet zelfs geheel nieuwe stukken schrijven voor het instrument door Iraanse componisten. Het volledige programma van ARTICULATE kunt u nalezen op www.articulateresearchdays.be.

Praktisch

  • 25 en 26 oktober 2018
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • www.articulateresearchdays.be
  • Partners: deSingel, AMUZ, HERMESensemble, KOMASK vzw, LABO XIX-XX, Universiteit Antwerpen, Stad Antwerpen.

Voor meer info of beelden kan je contact opnemen met Tine Marguillier: tine.marguillier@ap.be of 0498 37 71 85.

Gerelateerde artikels