Overslaan en naar de inhoud gaan

Els Vinden Meersch is Doctor in de kunsten

We hebben opnieuw een Doctor in de kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten! Fotografe Els Vanden Meersch verdedigde haar onderzoeksproject Mastering the Curtains, een artistiek fotografisch onderzoek naar de relatie tussen beeldend erfgoed, propaganda en censuur in Iran.

Mastering the Curtains is het resultaat van een intensief onderzoek naar 2 visies in Iran: Het ene perspectief focust op de inhoud en implementatie in de publieke ruimte van het oude populaire en gepolitiseerde straattheater Taziyeh. Het andere perspectief onderzoekt de verborgen wereld van de Soefi’s en hun politieke moeilijkheden binnen het huidige beleid. Oorspronkelijk zijn deze ogenschijnlijke uitersten verbonden in het collectief geheugen door een vertolking van sociaal en spiritueel verzet. De transformatie van het individuele naar het gemeenschappelijke is een basis ingrediënt van zowel de mystiek als de taziyeh.

Het 4 jaar durende onderzoeksproces hield een continue slingerbeweging in tussen verkenning en zelfreflectie. Reflecties over religie, ik en de ander, positie en oppositie, binnen en buiten, transparantie en verborgenheid worden gecombineerd met series beelden als in  een ‘flow of consciousness’. Uit het onderzoek wordt het sociaal potentieel van seculiere mystiek gedestilleerd.

Mastering the Curtains is een doctoraatsonderzoek in de Beeldende Kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en de Universiteit Antwerpen (ARIA). 

Lees meer over dit onderzoek: http://tinyurl.com/jrgpttu

Gerelateerde artikels