Overslaan en naar de inhoud gaan

Duik (opnieuw) in de psychologie met een micro degree

bijscholing psychologie

Je kennis over psychologie verbreden, verdiepen of net vanaf de basis opbouwen? Dat kan vanaf september 2019 bij AP met een van de drie nieuwe micro degrees van de bacheloropleiding Toegepaste Psychologie. De gebalde, éénjarige programma’s bieden het werkveld de kans om gericht bij te scholen. Maar ook zonder voorkennis is het mogelijk om in te stappen voor een laagdrempelige introductie in de psychologie. 

Omdat de bacheloropleiding Toegepaste Psychologie de vraag naar concrete bijscholing vanuit het werkveld zag toenemen, riep die drie gerichte kennisprogramma’s, micro degrees, in het leven. Elk traject bestaat uit een cluster opleidingsonderdelen uit de bacheloropleiding en leidt naar een erkend certificaat. De lessen vinden één avond per week plaats en combineer je dus handig met een job.

Opleidingshoofd Elisah D’Hooge: “Psychisch welzijn krijgt – terecht – steeds meer aandacht in de samenleving. Werknemers in het onderwijs en de zorg, maar ook in veel andere sectoren, komen steeds vaker in aanraking met psychologische thema’s. Met onze nieuwe, eenjarige micro degrees zetten we dan ook volop in op levenslang leren. Elk programma focust op specifieke kennisgebieden, trends en tendensen. Voor ieder wat wils dus.”

Verdiepend of verbredend programma

Zo is er een verbredend micro degree voor wie nog geen uitgesproken voorkennis heeft, maar in zijn job wel met psychologische thema’s in aanraking komt. Vanuit het onderwijs bijvoorbeeld, komt er sinds de invoering van het M-decreet veel vraag naar bijscholing rond gedragsproblemen en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Daarnaast zijn het sociaal-agogisch werk en de gezondheidszorg evidente doelgroepen, zeker waar er multidisciplinair wordt samengewerkt.

Wie al een bachelor- of masterdiploma in de (toegepaste) psychologie heeft behaald, kan terecht in het verdiepende micro degree. Die focust voornamelijk op nieuwe trends en tendenzen in het vak. Dit traject biedt ook de mogelijkheid om bij te scholen in een bijkomende doelgroep of een ander werkveld van de psychologie, die in de eigen afstudeerrichting minder of niet aan bod is gekomen.

Introductie in psychologie

Het derde micro degree richt zich op het brede publiek en laat je op een laagdrempelige manier kennismaken met het vak. Zo zijn er heel wat sectoren waarvoor een basiskennis psychologie nuttig kan zijn. Elisah D’Hooge: “Denk maar aan een advocaat die meer inzicht wil krijgen in het gedrag van zijn cliënten. Psychologie zit niet in alle opleidingen aan de universiteit of hogeschool vervat, maar biedt voor veel beroepen wel een meerwaarde.” 

Handig om weten, ten slotte, is dat de micro degrees ook ideaal zijn om gaandeweg in te stappen in de bacheloropleiding. Voor alle opleidingsonderdelen die je succesvol aflegt, krijg je namelijk een creditbewijs en dus ook een vrijstelling in de bachelor Toegepaste Psychologie.

Zoek je meer informatie over de verschillende micro degrees of de faciliteiten om de opleiding met je job te combineren? Neem een kijkje op de website of contacteer opleidingshoofd elisah.dhooge@ap.be. 

Gerelateerde artikels