Ga jij in september verder studeren? Nog volop op zoek naar een school en/of opleiding die bij je past? We're hAPpy to help! Mogelijk heb je nog heel wat vragen. Hieronder delen we alvast onze antwoorden op de 6 meest gestelde vragen van studiekiezers. Alsjeblieft!
Beide leveren een hoger diploma op en zijn erg gegeerd op de arbeidsmarkt. Een bachelor en graduaat hebben gewoon een iets andere invulling, dus kies vooral een aanpak die bij jouw capaciteiten past.
Tijdens een professionele bachelor combineer je een brede algemene vorming met veel praktijk. Via theorievakken leg je een stevige kennisbasis die je vervolgens meteen in de praktijk mag brengen. Je traint je kennis en skills via labo's, cases, simulaties en stages, werkt aan (groeps)taken en -projecten in opdracht van het werkveld, en rondt je opleiding af met een bachelorproef. Na 3 jaar (modeltraject) heb je je diploma op zak. Daarna kan je meteen aan de slag of nog verder studeren voor een bachelor-na-bachelor (rechtstreeks) of een master (via schakeljaar).
Een graduaat is korter, biedt een lager lestempo en nog meer praktijk. De opleiding stoomt je klaar voor een specifiek beroep. De focus ligt op inoefenen: theorie is hapklaar en via oefeningen, cases en simulaties rechtstreeks gelinkt aan de praktijk. Bovendien mag je al heel snel meedraaien op de werkvloer, want een derde van je programma bestaat uit werkplekleren. Niet gewend om te studeren? Dan vormt een graduaat ook de ideale (tussen)stap naar het hoger onderwijs. Na 1,5 à 2 jaar (modeltrajecten) heb je al een diploma op zak en kan je onmiddellijk aan het werk. Toch de smaak van het studeren te pakken gekregen? Dan kan je (via een vervolgtraject) alsnog doorstromen naar een professionele bachelor.
Beide. De gebeurtenissen en veiligheidsmaatregelen van de voorbije maanden zullen nog wel een tijdje voelbaar blijven in ons dagelijks (hogeschool)leven. Om het welzijn van onze studenten en medewerkers te garanderen, blijven we op de campus op veilige afstand en/of dragen we, waar nodig, een mondmasker.
We kiezen ervoor om zoveel mogelijk activiteiten op de campus te organiseren. Praktijkskills - een sterke troef van onze opleidingen - kun je nu eenmaal het beste fysiek ter plaatse (aan)leren. Bovendien is het belangrijk voor jou en voor ons dat je - zowel om te studeren als om te socializen - voldoende live contacten kunt hebben met je medestudenten en lectoren. Dus no worries, we maken je als eerstejaarsstudent zeker voldoende wegwijs in je nieuwe (studenten)leven bij AP.
Een deel van de lessen zal online doorgaan. Onze IT'ers en lectoren hebben het lesaanbod gedigitaliseerd en geoptimaliseerd, zodat je vlot vanop afstand kunt studeren. Deze online lessen proberen we vooral voor theorievakken te reserveren en worden gecombineerd met tussentijdse sessies op de campus. Zo kan je nog live vragen stellen aan je lector, van gedachten wisselen met medestudenten, in de bib aan de slag gaan ...
Ja hoor. Voorlopig kunnen we de deuren van onze campussen helaas nog niet voor het grote publiek opengooien, maar we hebben gelukkig wel enkele alternatieven in petto.
Begin juli kan je een campusrondleiding boeken. Deze verlopen netjes volgens de veiligheidsvoorschriften en in kleine groepen. Omdat plaatsjes helaas beperkt zijn, is reserveren een must.
Geen tijd of plaats voor een campusrondleiding? Via onze virtuele tours kan je 24/7 op interactief avontuur door onze campussen gaan. Werp een 360° blik in de aula's, praktijklokalen en studentenresto's. Trek de kasten open, bekijk filmpjes en ontdek leuke tips en weetjes.
Nope. Bij AP draait het om wat je doet en wat je kan. Onze meer dan 14.000 studenten en 1.500 medewerkers zijn dus vrij om te dragen wat ze willen. Een hoofddoek, keppeltje, piercings, tattoos ... Bij AP spot je het allemaal. We streven naar diversiteit en inclusiviteit: een open community waar iedereen zich welkom voelt, zichzelf kan zijn en z'n talenten maximaal kan ontplooien. #laatzienwatinjezit
Omwille van veiligheids- en hygiënevoorschriften zal je voor sommige opleidingen wel extra beschermkledij moeten dragen zoals een verpleeguniform, werkoverall, labjas of veiligheidsbril.
Oh ja, het dragen van onze trademark AP-sokken moedigen we ook aan. Daarom organiseren we regelmatig leuke give-aways via onze Facebook en Instagram. ;-)
No way. In het hoger onderwijs wordt best wat verantwoordelijkheid en discipline van je verwacht. Maar geen paniek: we laten je heus niet aan je lot over. Bij AP ben je een naam en geen nummer. We bouwen graag een persoonlijke band op met onze studenten en medewerkers.
Omdat sommige studenten net dat beetje meer aanmoediging nodig hebben om te laten zien wat in hen zit, bieden we bij AP ook brede begeleiding op maat aan. Studeren met een studietoelage, in combinatie met werk en/of gezin, of in een bijzonder statuut? Hulp nodig met taal, plannen of samenvatten? Samen met jou maken we dat hoger diploma werkelijkheid.
Goed nieuws: inschrijven bij AP kan voortaan 100% online. Van je traject samenstellen en vrijstellingen aanvragen, tot definitief bevestigen en betalen: het hele inschrijfproces verloopt digitaal. Geen idee waar te beginnen? Speciaal voor jou hebben we alles in een duidelijk stappenplan gegoten. Toch nog nood aan wat extra hulp of advies? No prob! Ons inschrijfteam staat stand-by via telefoon, e-mail of chat. Indien nodig kan je ook nog steeds een afspraak op de campus maken, waar we jou in veilige omstandigheden verder helpen.
Kom gerust eens langs tijdens een van onze toekomstige infomomenten.