Ze is 19, komt uit Mortsel, studeert bij AP, en besluit op een dag dat ze haar studies voorlopig op een laag pitje zet om zich volledig te wijden aan een zaak die haar na aan het hart ligt: de toekomst van ons klimaat. Wat heeft Kyra Gantois ertoe aangezet om dit te doen? We laten het haar in haar eigen woorden vertellen.
Hoe ben je ertoe gekomen om mee het initiatief te nemen voor de klimaatmarsen?
“Het idee was: hoe krijgen we jongeren op straat om te betogen voor het klimaat? We hebben dan een filmpje op Facebook geplaatst en met iedereen gedeeld. We hadden zelf ook gedacht dat we er maar met 20 gingen staan.”
“Jongeren zijn door ons filmpje wakker geworden. Het idee leefde al bij hen maar is zo echt aangewakkerd. Veel jongeren hadden er nog niet over nagedacht dat ze zelf ook effectief iets konden doen.”
Waarom doe je dit? Wat zijn jouw beweegredenen?
“Vorige zomer werden we geconfronteerd met die extreme hitte, er waren bosbranden, het sproeiverbod in België … Al deze elementen riepen bij mij een gevoel van bangheid op. Tijdens mijn reis naar Zuid-Afrika was er geen water meer en toen is het tot me doorgedrongen dat het echt een wereldprobleem is. Wij konden een paar weken onze tuinen niet sproeien maar zij hadden al maanden geen water meer … Het probleem reikt veel verder dan alleen maar België.”
Welk gevoel heb je nu?
“Vooral blij dat we dit nu kunnen doen. We krijgen veel bedankberichtjes. Ook heel moe (lacht) om alles in te plannen. Ik heb mijn examens van januari zelfs moeten verzetten naar tweede zit.”
Wat zeggen jouw ouders?
“Hun eerste reactie was: ‘Wat gaan jullie nu beginnen?’ Nu staan ze thuis wel helemaal achter ons. Al hebben we ook wel een discussie gehad over de examens maar die examens komen ook wel goed. Mijn ouders zien ook dat ik hier heel veel uit heb geleerd.”
Over leren gesproken: wat heb je opgestoken uit de reacties van de mensen, de pers, de betogingen zelf?
“Dat media heel vervelend kunnen zijn. Journalisten die letterlijk voor onze aandacht schreeuwen, terwijl wij dan denken ‘Doe toch eens normaal’. Maar deze aandacht is natuurlijk heel goed voor onze beweging! Het is hartverwarmend om te zien hoe we als jongeren met één stem naar buiten komen, en dat in een positieve sfeer.”
Zijn er nog zaken die je misschien niet verwacht had?
“De negatieve reacties van sommige mensen, ook de persoonlijke aanvallen … helemaal niet leuk. Ik vind het ook heel erg dat de politie twee jongeren heeft opgepakt.”
Wat is jouw ambitie? Wat zou je willen dat er uiteindelijk gerealiseerd wordt?
“We willen een sociaal verantwoord en rechtvaardig klimaatbeleid waarbij niet de armsten getroffen worden. Het moet haalbaar zijn voor iedereen. Ecologische opties moeten de goedkoopste worden. Je moet goedkoop duurzaam kunnen leven en zo een bijdrage kunnen leveren aan een serieuze verbetering van ons klimaat. We willen daarvoor samenwerken over de grenzen heen, ook die van de politieke partijen.”
“Het is niet een partijprobleem, het is een wereldprobleem.”
Je studeert aan de AP Hogeschool in Antwerpen. Wat vind je ervan dat AP als enige hogeschool (naast HoWest) een bacheloropleiding Energiemanagement aanbiedt?
“Het is een heel goede opleiding die volgens mij op meerdere plaatsen aangeboden mag worden. Het klimaatprobleem kan alleen opgelost worden als er meer mensen mee bezig zijn. Dat jongeren een dergelijke opleiding kunnen volgen vind ik een heel goeie zaak; we hebben echt nood aan duurzame, ecologische oplossingen.”
Beste Kyra, hartelijk dank dat je even de tijd nam voor dit gesprek. We wensen jou en duizenden andere jongeren nog heel veel volharding in alles wat jullie ondernemen voor ons klimaat!
Wil jij ook echt een verschil maken, neem dan deel aan de openlesdag Energiemanagement.
6 februari 2019 om 14:05