Overslaan en naar de inhoud gaan

Amai zeg, als Nederlander in België!

Matthijs van Wissen

Matthijs van Wissen studeert Hotelmanagement aan AP Hogeschool. Officieel woont hij in Maastricht, maar hij zit op kot in Antwerpen. De opvallendste verschillen tussen studeren in Nederland en Vlaanderen pent hij neer in zijn bij wijlen hilarische blog ‘Amai zeg’. Wij vroegen hem of hij nog tips heeft voor Nederlanders die in Antwerpen willen studeren.

De grens over

Matthijs begon zijn studiecarrière in Maastricht. In het eerste jaar slaagde hij helaas niet voor twee van de zestig studiepunten. Mathijs veranderde daarom van koers en besloot om zijn studies verder te zetten in Antwerpen. “In Maastricht is het nu eenmaal zo dat je voor elk vak geslaagd moet zijn om aan het tweede jaar te beginnen, en dat had ik jammer genoeg net niet gehaald”. Ondertussen zit hij al twee jaar op kot in Antwerpen en hij heeft het er duidelijk naar zijn zin.

Het loopt wel los

Matthijs zit op kot in een groot studentencomplex, midden in het centrum van de stad. “We hebben een grote, gemeenschappelijke keuken. Op die manier leg je heel gemakkelijk contact met andere studenten. Ik raad eerstejaars zeker aan om zo’n kot te zoeken! Het klopt wel wat ze zeggen: Belgen zijn iets geslotener dan Nederlanders, maar dat is vooral in het begin zo. Eenmaal het eerste contact is gelegd, loopt dat allemaal wel los.”

Amai zeg

“In de eerste plaats kies je voor een opleiding natuurlijk, en niet voor de stad of het land.” Maar volgens Matthijs is het een zeer goede leerschool om een keer in een andere cultuur terecht te komen. “Er bestaat hier meer hiërarchie tussen functies in een bedrijf dan in Nederland en dat is iets waar je mee moet leren omgaan. Vroeg of laat wordt je wel eens geconfronteerd met situaties waarin je die ervaring kan gebruiken.”

Hoewel Vlamingen en Nederlanders in principe dezelfde taal spreken, zijn er toch veel verschillen. Dit merkte Matthijs al snel op: “Stilaan begon ik de dingen die ik vreemd vond op te lijsten en zo is mijn blog ‘Amai zeg’ ontstaan. Hier pen ik neer wat mijn ervaringen zijn hier in Vlaanderen en welke verschillen mij opvallen tussen de twee culturen.”

Belgen klagen minder

“De bourgondische levensstijl hier, dat is echt fijn om te ontdekken. Belgen houden van eten en drinken, en naar mijn gevoel klagen ze een pak minder dan Nederlanders! In Antwerpen is er ook meer dan genoeg te doen als student. Het Zuid is mijn favoriete buurt om uit eten te gaan en daarna trekken we vaak richting Noord om op stap te gaan. En natuurlijk zijn de kroegen in de buurt van de Ossenmarkt ook heel leuk!”

Volgens Mathijs heeft studeren in België een hoop voordelen: “Geen loting voor veel studierichtingen, hospiteren* hoeft niet, het studeren zelf en het op kot gaan is veel goedkoper … en een Belgisch diploma staat hoog aangeschreven in Nederland!”

*hospiteren: in Nederland is het de gewoonte dat studenten die zich kandidaat stellen voor een bepaalde kamer, een soort sollicitatie doen bij de bewoners. Zij beslissen dan wie de kamer krijgt.

Wil je ook als Nederlander aan AP Hogeschool studeren?

Lees meer over studeren in Antwerpen op de blog van Matthijs.

Gerelateerde artikels