Overslaan en naar de inhoud gaan

Alumnus Sociaal Werk geeft gedetineerden een tweede kans

sociaal werk antwerpen

Volker, oud-student uit de bacheloropleiding Sociaal Werk, koos voor een boeiende job als justitieassistent voor het Justitiehuis in Antwerpen. Hij begeleidt personen die net uit de gevangenis komen opnieuw naar de maatschappij. Wat hun situatie ook is, hij helpt hen om opnieuw een rol op te nemen. En zo maakt hij ook een veiligere plek van de samenleving.

(Lees verder onder video)

Wat maakt je werk zo boeiend? 

Ik werk als justitieassistent bij het Justitiehuis in Antwerpen. Het doel van mijn job is eigenlijk de herintegratie van ex-gedetineerden, mijn cliënten, in de maatschappij. Ik merk dat ik iets kan betekenen voor hen en daar haal ik enorm veel voldoening uit. Het doet me deugd om te zien dat de hulp die je professioneel aanbiedt, ook effectief werkt en vruchten afwerpt.  

Kan je een voorbeeld geven van zo een succesverhaal? 

Een mooi succes was voor mij een cliënt waarmee ik initieel bijzonder moeilijk contact kon maken. Deze persoon kwam niet naar opvolgingsgesprekken, gooide regelmatig de telefoon boos dicht, enzovoort. Hierdoor kon de begeleiding naar herintegratie niet tot stand komen. Maar ik ben blijven doorzetten, en met succes. Na een tijdje had ik door dat deze persoon vooral moeite had met vertrouwen. En net door niet te gaan trekken en te sleuren, maar wel consequent aanwezig te blijven en transparant te zijn over mijn manier van werken, kon ik eindelijk doorbreken bij de cliënt. Ondertussen heeft deze persoon voor het eerst een opname afgerond. De gesprekken verlopen nu constructief. Het blijft een proces van vallen en opstaan, maar met een zeer mooie positieve evolutie. Het succes van onze begeleiding is groter als we minder moeten 'bemoeien' een meer in nabijheid kunnen 'aanwezig zijn'.  

Waarom koos je voor de opleiding Sociaal Werk?

Voor de opleiding was ik al aan het werk in de wereld van de podiumkunsten. Ik had een leuke carrière, maar wou op een bepaald moment meer financiële zekerheid. Werken met en voor mensen is voor mij altijd een must geweest. Dus zo kwam ik al snel uit bij Sociaal Werk.

Ik kwam eerder per toeval bij  AP Hogeschool terecht, omdat het indertijd de enige hogeschool was die de opleiding deeltijds aanbod voor werkstudenten. Maar dat was achteraf gezien het beste dat me kon overkomen. Ik voelde me enorm geaccepteerd, gesteund en gestimuleerd in de opleiding. Het lectorenteam geloofde echt in mij. Dat deed op dat moment zo'n deugd, en neem ik mee voor de rest van mijn leven. 

Welke lessen neem je nog steeds mee uit de opleiding?

De basishouding van een sociaal werker en hoe omgaan met cliënten blijft voor mij de kern van de opleiding. Met een open en niet-oordelende blik kijken we mee met cliënten. We werken op het tempo van de cliënt in een taal en op een manier die die persoon begrijpt en we zijn transparant over wat we doen in een dossier of casus. Dat vind ik nog steeds het meest belangrijke.

Verder kwam ik ook veel meer te weten over mezelf tijdens de opleiding. Ik leerde mezelf kennen in een nieuwe, professionele context. 

ZELF OOK INTERESSE IN DE BACHELOR SOCIAAL WERK? 

Gerelateerde artikels