Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit doe je beter niet als Nederlandse student in België

Taboe

Als je in België komt studeren zijn er een aantal ongeschreven regels waar je rekening mee moet houden. Dat ondervond Matthijs, die er tijdens zijn studentenperiode in Antwerpen een leuke blog op nahield. Hieronder 9 belangrijke punten die je volgens hem beter NIET kunt doen met een Belg in de buurt:

1. Willen uitleggen dat Hollanders en Nederlanders niet dezelfde mensen zijn

Ja het klopt; Nederlanders zijn niet hetzelfde als de mensen uit de provincies Noord- en Zuid-Holland. Een gemiddelde Groninger, Fries of Limburger kan zich hierdoor zelfs zwaar beledigd voelen. Toch begrijpen de meeste Vlamingen dit niet, hoe goed je het ook probeert uit te leggen. Voor hen zijn de “Hollanders” allemaal hetzelfde; ze praten hard, veel en onbeschaamd. Uit de Randstad of niet. Probeer het niet meer uit te leggen, het zorgt alleen maar voor frustraties!

2. Alleen je eigen deel van de rekening betalen

Als je in een restaurant of op een terras wilt betalen dan verdeel je de rekening. Ga niet uitvogelen wie wat gegeten en gedronken heeft, maar deel de rekening door het aantal mensen waarmee je aan tafel zit. Het uitrekenen op je telefoon van je eigen schulden komt gierig over bij onze Zuiderburen. Ga niet klagen als jij een iets goedkopere salade had dan je buurman. Het compenseert ooit wel!

3. Franse woorden uitspreken, maar het eigenlijk niet kunnen

De meeste Belgen kunnen goed Frans. Ze leren het al vanaf de 5e klas (groep 7). Nog altijd worden veel kinderen tweetalig opgevoed. De irritatie is dus groot als een “Hollander” aankomt en meteen Franse woorden rondstrooit, met de harde G nog duidelijk hoorbaar. Natuurlijk mag je de taal leren maar doe niet alsof je het al super goed kan, daar kan een Belg niet tegen. Vermijd ook woorden zoals Jus d’Orange, amuse bouche, Chardonnay en Dame Blanche om irritaties te voorkomen.

4. “Heineken” een bier noemen

Knoop het in je oren! Hoe graag je het ook drinkt, Heineken is volgens de Belgen geen bier! België is een bierland vol met mooie pintjes en heerlijke speciaalbieren, en daar zijn ze erg trots op. Beledig ze dus niet door te zeggen dat Heineken het lekkerste bier van de wereld is, want dat is het niet. Drink eens een Stella Artois of een Vedett, dan begrijp je het wel!

5. Iemand met een hogere functie tegenspreken

Als je in België studeert en je gaat later in Nederland solliciteren dan krijg je 9 op de 10 keer de vraag of je een Nederlandse of een Belgische manager/leidinggevende bent. Bij een Nederlandse manager beslist de medewerker meestal samen over de volgende stap of over vernieuwing. Bij een Belgische manager overlegt de medewerker met de manager, maar de medewerker heeft niks te zeggen. De Belgische manager heeft altijd het laatste woord!

6. Vlaams praten

Belgen haten het als je hen na praat (zoals Limburgers en Friesen dat ook haten!!!). Natuurlijk gaat je accent en taaltje veranderen als je eenmaal langer in het Zuiden woont, maar ga er niet extra op letten! Dat maakt het erg nep! Maar misschien kan je wel al de betekenis van een aantal Vlaamse woordvarianten leren.

7. Te hard praten

Belgen zeggen altijd dat Nederlanders luid zijn. ‘Je hoort ze al van ver aankomen’. Soms is het luid spreken handig, bij presentaties bijvoorbeeld, maar in een chique restaurant is het echt taboe. Veel Belgen zullen je geërgerd aankijken.

8. “Een patatje met” bestellen in plaats van “een kleintje met mayonaise”

Wees niet bang, als je een kleintje met mayonaise bestelt krijg je echt geen kleuter met mayonaise op z’n hoofd. Dit is een klein patatje met. Hou je Hollandse termen een beetje voor je en vraag gewoon een frietje met mayonaise. 

9. Een dikke nek hebben

Hiermee wordt niet een vette spek nek bedoeld maar een dikke nek is een opschepper. Schep niet op bij de Belgen. Als je bij de eerste ontmoeting al je geweldige ervaringen vertelt en de ander niet laat praten dan zullen de Belgen je nog sneller aan de kant schuiven dan Nederlanders met opscheppers doen!

Gerelateerde artikels