Overslaan en naar de inhoud gaan

10 bloktips

bloktips examens

Je kent ze misschien al beter vanbuiten dan je leerstof. Maar just to be sure zetten wij de 10 beste bloktips nog eens op een rijtje. 

1. Stay focused

Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding, zodat je volledig kan focussen op de leerstof. Ruim je bureau op. Verzamel al je lesmateriaal (cursussen, notities...). Leg je smartphone aan de kant en schakel notificaties van Facebook, Instagram, WhatsApp ... uit. 

2. Less is more 

Door je cursus op te delen in kleine, hapklare hoeveelheden, zal je de leerstof beter kunnen onthouden. Probeer geen duizend dingen tegelijk te doen. Multitasken klinkt lekker druk en belangrijk, maar in de praktijk werkt het beter om taak per taak een to-dolijstje af te werken. Trouwens: taken op papier schrappen van een planning of lijstje geeft je meteen een voldaan gevoel en werkt dus extra motiverend. 

3. Probeer niet louter te papegaaien

Zorg ervoor dat je écht inhoudelijk snapt wat je aan het studeren bent, en niet alleen letterlijk de leerstof kan afratelen. Bij de minste twijfel of die oh zo gevreesde black-out ben je er immers aan voor de moeite. Zorg ervoor dat je verbanden kan leggen en concrete voorbeelden kan geven. Maak oefeningen of visuele schema's. Zing je leerstof eens - ja echt. Of laat je old school ondervragen door je ouders, kotgenoten, medestudenten ...

4. Val gerust in herhaling

Herhalen, herhalen, herhalen: zo blijft je leerstof beter hangen. Sta je hopeloos achter op je studieplanning? Begin dan niet als een bezetene de leerstof erdoor te jagen. Je kan beter herhalen wat je al gedaan hebt en een klein(er) deel van je leerstof goed beheersen, dan dat je alles maar halfslachtig kent. 

5. Beweeg voldoende

Elk uur dat je geconcentreerd studeert, wissel je af met een kwartiertje pauze. Probeer niet telkens op je smartphone te gaan tokkelen, maar doe iets actiefs. Ga sporten, maak een wandelingetje, shake even alle stress van je af tijdens jouw favoriete muzieknummer ... Je brein heeft deze prikkelvrije momenten nodig om info te verwerken en gewoon even tot rust te komen. Zo blijf je fris. 

6. Eet en drink gezond 

Het is verleidelijk om tijdens het blokken naar junkfood en sloten koffie of Red Bull te grijpen. De opkikker die je hiervan krijgt, is echter maar van korte duur. Als je te veel suiker en cafeïne verzet, krijg je last van hoofdpijn, rusteloos- en slapeloosheid. 

Wat je dan wel op je boodschappenlijstje moet zetten? Gezonde en licht verteerbare maaltijden en snacks. Denk: bananen, yoghurt, pure chocolade, noten, rozijnen, bessen, spinazie, avocado, (kokos)water ... Deze brainfoods kalmeren je zenuwen en boosten je concentratievermogen en geheugen. 

7. Hou vast aan routine

Routine lijkt misschien saai, maar het zorgt wel voor rust. De examenperiode is behoorlijk stresserend. Dit is dus géén goed moment om drastische lifestyle changes in te voeren. Lees: om halsoverkop met je lief te breken, om intensief te beginnen sporten, om op een rigoureus dieet te gaan ... Stel dit alles gewoon uit tot na je examens. Die paar dagen extra gaan heus het verschil niet maken hoor. 

8. Treat yo' self 

Beloon jezelf elke dag met iets leuks. Een (aantal) aflevering(en) van je favoriete serie, een homemade maaltijd van de mama, een driedubbele ijscoupe met slagroom, een avondje bioscoop, een terrasje met je vriend(inn)en ... Zo heb je tijdens het studeren iets om naar uit te kijken. 

9. Neem voldoende nachtrust 

Een nachtje door klinkt heel productief, maar in werkelijkheid is het moordend. Niet doen dus! We repeat: NIET DOEN DUS! Je hebt je slaap echt nodig, want zo geef je je hersenen rust en wordt de leerstof die je overdag verwerkt hebt grondig opgeslagen in je geheugen. Dus denk erom: op tijd oogjes dicht en cursussen toe. 

10. Vermijd paniekzaaiers 

Laat je niet opjagen door paniekzaaiers. Je kent ze wel de studenten die je voor en na examens bombarden met 'Omg, ik kan/kon er niets van!' 'Weet/wist jij het antwoord op vraag x?' 'Kan jij snel even de cursus van 350 pagina's in drie zinnen samenvatten?' 'Hoezo, gij wist da ni ofwa?!' ... Overloop voor of na je examen niet te veel met medestudenten: dat bespaart jou heel wat onnodige kopzorgen. 

   

Gerelateerde artikels