U bent hier

APpetizer

Wil je je verder verdiepen in de opleiding van je dromen? Dan kan je je inschrijven voor APpetizer op woensdagnamiddag 22 februari 2017 en proeven van wat onze professionele bachelors voor jou in petto hebben. We nodigen je tijdens deze meeleefdag uit op onze campussen waar je jouw toekomstige opleiding van binnen én buiten leert kennen. Het allerleukste van deze dag? Onze studenten zijn ook van de partij en geven zelf verschillende workshops. APpetizer is dus het ideale moment om al je vragen op hen af te vuren en meer te weten te komen over jouw toekomstige opleiding!

Niet alle opleidingen nemen deel aan APpetizer. Bekijk hieronder het programma en de workshops voor een overzicht van de deelnemende opleidingen.  

Inschrijven

Inschrijven is verplicht, en kan via deze pagina. Heel wat workshops hebben een beperkt aantal plaatsen, dus snel inschrijven is de boodschap.

Programma

Onderwijs en Training

Hoorcollege: Welkom in de wondere wereld van het leerkracht zijn

Leerkracht zijn, dat is het mooiste beroep ter wereld. Dat klinkt overdreven, maar is het niet. Welke rol nemen leerkrachten op in onze samenleving? Welke impact heb jij op de ontwikkeling van kinderen en jongeren? En hoe doe je dat nu net, leerkracht zijn? Tom Hancké, lector didactiek, leidt jou tijdens dit hoorcollege binnen in de wondere wereld van het leraarschap.

Interactieve rondleiding: leerkracht zijn op campus Spoor Noord

Tijdens deze interactieve rondleiding op campus Spoor Noord maak je niet enkel kennis met de diverse vaklokalen waarin jij zal gevormd worden tot leerkracht, maar ontmoet je ook lectoren en studenten die je kort kunnen toelichten hoe zij onze lerarenopleidingen ervaren. Afsluiten doen we uiteraard met een drankje en een hapje.  

 

Gezondheid en Welzijn

Workshop Ergotherapie: Ergotherapie Werkt!

In deze workshop stellen onze lectoren Ergotherapie je de 4 interventiedomeinen van de ergotherapie voor:

·         Ontwikkelingsstoornissen
We stellen je de Sherborne-techniek voor, een techniek om patiënten zich bewust te laten worden van hun eigen lichaam, van de omgeving om hen heen en van anderen. Het gaat om en techniek die zinvol is voor een hele ruime doelgroep: van normaal ontwikkelende kleuters tot ouderen met een verstandelijke beperking. 

·         Geriatrie
We introduceren je in de wereld van de valpreventie! De geriatrie richt zich naar (kwetsbare) ouderen. Heel wat ouderen die thuis blijven wonen, vallen regelmatig. Als ergotherapeut ga je mee op zoek naar de oorzaak van dit vallen en bedenk je wat ouderen kunnen doen om dit vallen te voorkomen.

·         Geestelijke gezondheidszorg
In de geestelijke gezondheidszorg gebruikt de ergotherapeut creatieve materialen. Hiermee laat hij de patiënt zichzelf ontdekken en krijgt de patiënt een beter inzicht in zijn ziekte.

·         Fysieke revalidatie
Wanneer je plots geconfronteerd met een handicap zijn dagdagelijkse handelingen vaak niet meer mogelijk. Als ergotherapeut begeleid je deze patiënt.

Hoorcollege Orthopedagogie: Inleiding in de pedagogie

Wil je weten hoe het is om les te krijgen in een aula? Waarom dan niet proeven van dit hoorcollege? We bekijken het thema ‘opvoeden’ vanuit verschillende invalshoeken en bespreken de invloed van de maatschappij – historisch én cultureel - op opvoeden.

Workshop Orthopedagogie: Manuele expressie (Max 20)

Als opvoeder-begeleider moet je niet alleen kennis maar ook heel wat creativiteit in je rugzak hebben. Niet iedereen is kunstig maar iedereen kan wel creatief uit de hoek komen. Wil jij graag een APpetizer proeven vol creatieve spinsels en de handen uit de mouwen steken? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Workshop Orthopedagogie: Empowerment als basishouding (Max 30)

Empowerment is een belangrijk element in de basishouding van een bachelor Orthopedagogie. Maar wat precies is empowerment, en waarom is het zo belangrijk dat je een empowerende basishouding kunt aannemen? Aan de hand van een casus krijg je antwoord op deze vragen.

Workshop Sociaal Werk: Armoede

Aan de hand van stellingen en een spel leer je de problematiek van armoede op een interactieve manier beter kennen. 

Workshop Toegepaste Psychologie: Kijken is verleiden

Via oefeningen ervaar je de verschillende kenmerken van perceptie en hoe onze perceptie wordt beïnvloed. 

Je doet een mini-onderzoek waarbij je de invloed van cognitie op perceptie gaat meten. Tijdens dit mini-onderzoek wordt de rol van statistiek binnen psychologie toegelicht en geïllustreerd.

Workshop Verpleegkunde: Bloedafname

Een bloedonderzoek is een standaardprocedure die elke verpleegkundige tot in de puntjes beheerst. Toch zijn er ook enkele risico’s aan verbonden. Wat zijn de do’s en don’t’s bij het nemen van bloed? In deze workshop neem je zelf de naald ter hand en krijg je de technieken in de vingers. De workshop wordt gegeven door onze laatstejaars Verpleegkunde..

Workshop Verpleegkunde: bloeddruk en suikerspiegel bepalen

Bloeddruk bepalen en bloedsuiker meten.

Workshop Vroedkunde: Een kijk op nieuw leven in al zijn facetten

Wat is de rol van de vroedvrouw voor, tijdens en na de zwangerschap? Ga interactief mee aan de slag! Je steekt je handen uit de mouwen, maakt een gesimuleerde bevalling van dichtbij mee en ontdekt zo de kneepjes van het vak.  De workshop wordt gegeven door onze laatstejaars studenten Vroedkunde.

 

Wetenschap & Techniek

Open les: Biomedische Laboratoriumtechnologie

Deelnemers aan de Appetizer kunnen aansluiten bij twee lessen die zeer typerend zijn voor deze opleiding. Om 13u30 start deze Appetizer met een algemene introductie, gevolgd door lessen Hematologie en Immunologie.

Labsessie Chemie: Instrumentele Analyse (Max 10)

Om 13u30 begint deze Appetizer met een algemene introductie, waarna deelnemers aan de labsessie Instrumentele Analyse beginnen. Dit houdt onder meer in: spectro van voedingskleurstoffen, fluorimetrie van tonic, GC van ethanol.

Labsessie Chemie: Fysicochemie (Max 10)

Om 13u30 begint deze Appetizer met een algemene introductie, waarna deelnemers aan de labsessie Fysicochemie beginnen. Dit houdt onder meer in: een binair fasendiagram opstellen, een batch destilleren, de condensatiewarmte van stoom berekenen.

Appetizer Elektromechanica: Technologie en elektriciteit

Het vak Technologie Elektriciteit start voor alle studenten Elektromechanica in de professionele bachelor met het item "Transport en distributie van elektriciteit”. Het is bij de opstart van deze materie dat wij jullie graag ontvangen en uitnodigen. Hoe raakt de geproduceerde elektriciteit vanuit centrales tot bij de consument? Die consument kan een huishoudelijke woning zijn maar ook een grote fabriek die via honderden kilometers kabels met elkaar gekoppeld worden. Om de verliezen voor het transport en distributie van elektriciteit te beperken maakt men gebruik van een hoogspanningsnet. Maar wat is nu eigenlijk hoogspanning? Hoe meten en werken we aan hoogspanningsinstallaties? Hopelijk doet deze kennismaking met 'hoogspanning' de vonk overslaan naar uw toekomstige beroepskeuze.

Workshop Elektronica ICT: Arduino

De opleiding Electronica-ICT houdt een workshop rond Arduino,  een opensource-computerplatform bedoeld om Microcontrollers eenvoudig te maken. Studenten wordt gevraagd om een eigen laptop mee te brengen. Op deze workshop volgt nog een korte les in International Project of Embedded Systems, waarbij toelichting gegeven wordt over project, en waarbij kandidaat-studenten vragen kunnen stellen aan huidige studenten.

Workshop Energiemanagement

De opleiding Energiemanagement organiseert een praktische workshop, voorafgegaan door een kort deeltje theorie. Wil jij aan de slag gaan met zaken als zonnepanelen of een Tesla-batterij?

Open lessen Grafische en Digitale Media

De opleiding Grafische en Digitale Media zet vier verschillende lessen open voor de deelnemers aan de Appetizer. Deelnemers kunnen kiezen uit

  1. Mediatechnologie
  2. Publishing
  3. Informatietechnologie

PS: Er zullen een aantal extra iMacs voorzien worden, maar deelnemers wordt gevraagd een eigen laptop mee te brengen met Adobe-software (gratis 30-dagen test te downloaden).

Workshop Integrale Veiligheid: Meten is weten

Te veel of te weinig licht op een werkplek, te veel blootstelling aan geluid of te warm?

Tal van factoren bepalen het welzijn van werknemers op een werkplek. In deze sessie kruip je in de huid van de preventieadviseur (PA) en ga je zelf aan de slag met allerlei meettoestellen

Open les Vastgoed – Landmeten

Het eerste uur zal voor beide afstudeerrichtingen van de opleiding Vastgoed gevuld worden door een les Bouwconstructies. De afstudeerrichting Landmeten krijgt vervolgens een les Landmeetpraktijk.

Open les Vastgoed – Makelaardij

Het eerste uur zal voor beide afstudeerrichtingen van de opleiding Vastgoed gevuld worden door een les Bouwconstructies. De afstudeerrichting Makelaardij krijgt vervolgens een les Vastgoedtransacties.

Appetizer Voedings- en Dieetkunde (Max 20)

Om 13u30 begint deze Appetizer met een algemene introductie, waarna om 13u45 een eerste les Biochemie start. Na een korte pauze volgt om 15u een les Voedingswetenschappen.

 

 

Management & Communicatie

Bedrijfsmanagement

In deze Appetizer krijgen deelnemers meer informatie rond bedrijfsprojecten.

Bedrijfsmanagement Rechtspraktijk

Open les strafrecht door Paul Van Santvliet, onderzoekrechter te Antwerpen. Workshop en speeddating met derdejaarsstudenten.

Communicatiemanagement

Deelnemers krijgen een introductie rond persrelaties en hoe omgaan met journalisten. Aansluitend volgt een speeddating.

Journalistiek

In deze hands-onsessie komen deelnemers heel wat te weten over het schrijven van een human-interestinterview, en de bijhorende fotografie.

Office Management

De opleiding Office Management heeft meer dan één afstudeerrichting. Deelnemers kunnen dan ook kiezen uit twee uiteenlopende takken van Office Management:

Management Assistant onder de loep.

Medical Management Assistant onder de loep.

Hotelmanagement

In een hotel zijn een pak verschillende taken. In deze les leren deelnemers meer over de inrichting van een hotel/hotelkamer.

Toegepaste Informatica

Tijdens deze Appetizer krijgen deelnemers een introductie tot webtechnologie.