Academiejaar 2020-2021 | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Academiejaar 2020-2021

Oef! In 2020-2021 zijn we niet langer fulltime blijfinuwkotstudenten. We verwelkomen onze nieuwe en terugkerende studenten graag opnieuw op de campus, zij het voorlopig wel nog niet in full force. Om alles vlot en veilig te laten verlopen, zullen we een mix aanbieden van online en on campus activiteiten.

De impact van het coronavirus zal nog wel een tijdje voelbaar blijven in ons dagelijks (hogeschool)leven. In deze ongeziene omstandigheden blijven we zoals steeds de situatie & maatregelen continu monitoren en en waar nodig bijsturen. Bij de opstart van het nieuwe academiejaar zijn we immers ook sterk afhankelijk van de evolutie van het virus en van richtlijnen van hogere instanties (zoals overheid, GEES, VLHORA). Daarom kan sommige info hieronder nog lichtjes wijzigen of volgen er binnenkort pas meer details. Stay tuned. 

Waar vind ik de laatste updates over de huidige coronamaatregelen?

We houden onze studenten en medewerkers op de hoogte via onze website, mail en Digitap

Wanneer start het nieuwe academiejaar?

 • Vanaf maandag 21 september vliegen we er opnieuw in.
 • Een gedetailleerd jaaroverzicht per opleiding of departement / School of Arts vind je in de kalenders.
 • Voor startende studenten zullen we zoals steeds ook de nodige welkomstactiviteiten organiseren. Meer details volgen.
 • Vlot aan je nieuwe studentenleven bij AP beginnen? Check dan zeker ook dit handig overzicht.

Zijn er nog infomomenten? 

 • Voor de late beslissers hebben we ook op dinsdag 8 september nog een infoavond. Deze zal - zonder tegenbericht - fysiek op de campus plaatsvinden. Onze Schools of Arts nemen niet deel aan deze infoavond. 

Kan ik de campus al eens bezoeken? 

Voorlopig kunnen we de deuren van onze campussen helaas nog niet voor het grote publiek opengooien, maar we hebben wel alternatieven voorzien. 

 • Eind augustus en begin september kan je een begeleide campusrondleiding boeken. Deze verlopen netjes volgens de veiligheidsvoorschriften en in kleine groepen. Omdat plaatsjes helaas beperkt zijn, is reserveren een must. 
 • Ook via onze virtuele tours kan je 24/7 op interactief avontuur door onze campussen gaan. Werp een 360° blik in de aula's, praktijklokalen en studentenresto's. Trek de kasten open, bekijk filmpjes en ontdek leuke tips en weetjes. 

Hoe kan ik me inschrijven? 

Inschrijven bij AP kan voortaan volledig digitaal.

 • Geen idee waar te beginnen? Check ons online stappenplan
 • Toch nog wat extra hulp of advies nodig bij je digitale inschrijving? No prob. Ons inschrijfteam helpt je graag verder via telefoon, e-mail of chat. 


Als je niets wil missen, wacht je natuurlijk beter niet te lang met inschrijven.

 • Inschrijven voor een volledige opleiding kan nog tot uiterlijk 15 oktober 2020. 
 • Voor volledige opleidingen aan onze Schools of Arts kan je tot uiterlijk 31 oktober 2020 inschrijven (mits je geslaagd bent voor de artistieke toelatingsproef).
 • Na deze data moet je eerst toelating krijgen van de toelatingscommissie. Meer info hier

Gaan de lessen straks online of op de campus door?

We starten in code geel, dat betekent dat de lessen zo veel mogelijk op de campus kunnen doorgaan, met aandacht voor de nodige preventiemaatregelen. De situatie wordt voortdurend opgevolgd en geëvalueerd. Op basis van nieuwe ontwikkelingen of richtlijnen van hogerhand kan er dus beslist worden om deze regeling nog aan te passen. Zo stellen we altijd de veiligheid én het welzijn van onze studenten voorop. 

Wat 100% zeker is, is dat wij het belangrijk vinden dat je voldoende live contacten kunt hebben met medestudenten en lectoren: zowel om te studeren als om te socializen. Dat komt je studies, persoonlijke groei en welzijn ten goede. Daarom zorgen we er altijd voor dat er zo veel mogelijk activiteiten op de campus kunnen doorgaan. Dit zal zeker het geval zijn voor praktijkgerichte vakken en projecten zoals practica, skillslabs, labo's, ateliers ... Onderwijsactiviteiten op de campus zullen natuurlijk wel een tikje anders dan gewoonlijk verlopen. Zo zal je bijvoorbeeld les volgen in kleinere groepen en met de nodige preventiemaatregelen,zoals afstand houden en mondmaskers dragen. 

Daarnaast is ook online onderwijs een blijvertje volgend academiejaar. Deze online lessen zullen we vooral voor theorievakken reserveren en worden gecombineerd met tussentijdse sessies op de campus. Onze IT'ers en lectoren hebben het lesaanbod gedigitaliseerd en geoptimaliseerd, zodat je vlot vanop afstand kunt studeren. Onze lectoren zullen, zoals steeds, voldoende aandacht hebben voor persoonlijk contact en begeleiding op maat.  

Om startende studenten goed te laten wennen aan het hoger onderwijs, zullen eerstejaars wellicht wat vaker op de campus aanwezig kunnen zijn. Onze tweede- en derdejaars zullen iets vaker digitaal aan de slag gaan, al voorzien we ook voor hen uiteraard voldoende kansen om op de campus te zijn. Het is sowieso niet de bedoeling dat je als student constant aan je scherm gekluisterd zit.

Meer details volgen per opleiding.

Gelden er extra coronamaatregelen op de campus?

De voornaamste preventiemaatregelen blijven wellicht nog een tijdje van kracht. Social distancing en handhygiëne zijn een must. Bovendien zal je ook overal een mondmasker moeten dragen. Meer info over onze huidige preventiemaatregelen vind je hier

Kan ik in de studentenresto's terecht? 

Gezellig samen eten kan nog steeds, maar zal een tikje anders dan gewoonlijk verlopen. Ook hier werken we met beperktere bezetting en social distancing.

 • We voorzien een take-away menu. Broodjes, slaatjes, koffiekoeken, soep ...kan je bestellen via een app en op de campus afhalen. 
 • De studentenresto's blijven open, maar met de de nodige afstandsregels.
 • Om niet aan capaciteit in te boeten, worden verspreid over de campus op vaste plekken extra lunchspots voorzien.
 • Ook de koffiehoeken, drank- en snackautomaten blijven beschikbaar. 

Kan ik in de bib terecht? 

In de bib studeren en studiematerialen ontlenen kan nog steeds, maar dit zal een tikje anders dan gewoonlijk verlopen. Meer details volgen.

Kan ik stage lopen of werkplekleren? 

Als praktijkgerichte hogeschool geloven we sterk in de kracht van stages en werkplekleren. Daarom zullen we er alles aan doen om deze vlot en veilig te laten doorgaan. Omdat je als student de veiligheidsregels van je stage- of werkplek moet volgen, gebeurt dit in actieve samenspraak en opvolging tussen AP en de stage- of werkplek. Meer details volgen.

Gaan uitwisselingen, stages en projecten met / in het buitenland door? 

We zien internationale ervaringen (zoals Erasmus, stage, (samenwerkings)projecten ...) als een verrijking voor jou als student en voor ons als hogeschool. 

 • Binnen Europa doen we er alles aan om internationale ervaringen zo veel, vlot en veilig mogelijk te laten doorgaan. De beslissing om te mogen vertrekken, kan pas een maand voor vertrek gebeuren en wordt bekeken in functie van de richtlijnen van het land en het partnerinstituut. 
 • Buiten Europa kunnen internationale ervaringen helaas (nog) niet doorgaan.

Meer details volgen. 

Zal ik nog wel van het studentenleven kunnen genieten? 

Er zal zeker ruimte zijn voor fun en ontspanning, maar dit zal een tikje anders dan gewoonlijk verlopen. Sowieso vinden we het belangrijk dat je voldoende live contacten kunt hebben met medestudenten om te socializen. Dit komt je studies, persoonlijke groei en welzijn ten goede. 

 • Voor de Plus Pass (hiermee kan je voordelig van sport en cultuur genieten) zijn er momenteel 3 mogelijke scenario's in the running voor volgend academiejaar. Op 16 september wordt online bekend gemaakt met welk scenario er gestart zal kunnen worden. Meer info hier.
 • Ook de studentenverenigingen zullen je opnieuw trakteren op steun en entertainment. Zij zijn nog volop bezig met hun nieuw (aangepast) aanbod.   

Meer details volgen. 

Help, ik start voor het eerst in het hoger onderwijs? 

We begrijpen dat de onzekere situatie voor de nodige twijfels en bezorgdheden zorgt, maar we doen er alles aan om je nieuwe avontuur bij AP vlot te laten verlopen. Zo zal er voldoende tijd en aandacht zijn voor jou als eerstejaars om de campus te leren kennen, om een band op te bouwen met je medestudenten en lectoren, om ook van de fijne kanten van het studentenleven te genieten ... Kortom, we zorgen er zeker voor dat je goed aan je nieuwe studentenleven kan wennen. 

Wat als het toch tegenvalt of niet wil lukken?

Of je nu eerste-, tweede- of laatstejaars bent: we willen al onze studenten een fijn academiejaar bezorgen. Ervaar je onderweg toch problemen met studeren en/of je draai vinden? No worries, dan gaan we samen op zoek naar de juiste oplossing(en). AP heeft zoals steeds een heel hulpbataljon aan ondersteuning, begeleiding en aanmoediging voor je klaarstaan.  

Alles gezien op deze pagina?

Deze online infodag heeft nog zo veel in petto. Breng me dus maar terug naar

het onthaal