Overslaan en naar de inhoud gaan

SILVER: sense of home interactief leren coachen in verbinding

In deze vorming ondersteunen we je om sense of home uit te dragen in je voorziening.  Het SILVER-concept ‘sense of home interactief leren coachen in verbinding’ vormt de rode draad. Je leert je collega’s en medewerkers activerend te ondersteunen vanuit een duidelijke visie op kwaliteit van leven, wonen en zorg , waarin het belangrijk is dat de medewerker de regie in handen houdt en gelooft  in eigen competenties.

 

Inhoud

Binnen woonzorgcentra is er naast de focus op kwalitatieve zorg steeds meer aandacht voor de kwaliteit van wonen en leven van de bewoners. Ook vanuit het beleid wordt deze beweging voluit ondersteund.

Onderzoek binnen de opleiding orthopedagogie van de AP hogeschool leidde tot “ a sense of home”, een bruikbaar model om de kwaliteit van wonen en leven te verbeteren. Dit model brengt verschillende elementen samen die een invloed hebben op het thuisgevoel in woonzorgcentra én de noodzakelijke voorwaarde om hiertoe te komen.

Maar hoe breng je dit model concreet  in de praktijk? Daarvoor moet je samen aan de kar trekken, maar hoe kan jij je collega’s en medewerkers hierin ondersteunen?

De verschillende teams in het WZC staat onder druk: Ze kloppen aan met de vraag hoe ze aan de slag moeten met sense of home. Ze verwachten concrete oplossingen en rekenen op ondersteuning.  Het woon- en leefbeleid vraagt van het WZC extra inspanningen omtrent het uitbouwen van kwaliteit van leven. 

In deze vorming ondersteunen we je om sense of home uit te dragen in je voorziening.  Het SILVER-concept ‘sense of home interactief leren coachen in verbinding’ vormt de rode draad. Je leert je collega’s en medewerkers activerend te ondersteunen vanuit een duidelijke visie op kwaliteit van leven, wonen en zorg , waarin het belangrijk is dat de medewerker de regie in handen houdt en gelooft  in eigen competenties.



Aanpak
 

SILVER is geïnspireerd op GOLLD, een beproefde werkwijze van Inge van de Putte om zorgcoördinatoren te leren hoe ze leerkrachten kunnen ondersteunen om met diversiteit in de klas om te gaan. Dit proces heeft veel gelijkenissen met wat zich in de ouderenzorg afspeelt en de uitdagingen van WZC om meer in te zetten op kwaliteit van leven. Omdat we zo onder de indruk waren van de effecten van deze training hebben we die vertaald naar de ouderenzorg. De inzichten in sense of home en de expertise in de GOLLD training worden geïntegreerd. Zowel Maite Mallentjer als Mieke Avonds (ervaren GOLLD trainer) zijn aanwezig tijdens alle vormings- en intervisiemomenten.

 

Tijdens dit traject werken we met een korte vorming (we gaan ervan uit dat je voorkennis hebt van het sense of home model)  en begeleide intervisie.  We reiken een duidelijk theoretisch concept aan in de vormingen dat aan te passen is aan de individuele context. Door het werken met begeleide intervisie in groepjes van maximaal 8 deelnemers maak je kennis met diverse contexten. We vertrekken daarbij vanuit de eigen ervaringen van de deelnemers. Je krijgt individuele feedback en je wordt concreet ondersteund in je coaching van medewerkers.  We werken hierbij met ingebracht eigen materiaal.
 

"Het concept is vernieuwend in dat opzicht dat er een redelijke en duidelijke structuur is om medewerkers te coachen. Voor deze cursus heb ik al wel nascholingen gevolgd over het coachen. Maar meestal bleef dit zeer theoretisch. De structuur van dit concept maakt het praktisch haalbaar om in te zetten tijdens coachingsmomenten.”(zorgcoördinator basisschool, deelnemer proefproject 2014-2015)


Doelgroep

De doelgroep voor deze vorming bestaat uit kwaliteitscoördinatoren, diensthoofden, hoofdverpleegkundigen, woon- en leefbegeleiders, referentiepersonen dementie en alle ondersteunende functies binnen de ouderenzorg. De cursus is ook een meerwaarde voor personen die vorming aanbieden over kwaliteit van leven in het WZC.

Voorkennis over het sense of home model is een voorwaarde.

 

Praktische informatie 

Docenten
Maite Mallentjer, expert sense of home
Mieke Avonds, ervaren GOLLD trainer

Data 

  • Vorming 1:  donderdag  06/02 van 10u -12u           
  • Vorming 2: donderdag 20/02 van 14u -16u
  • Intervisie 1: maandag  16/03 van 9u -12u
  • Intervisie 2: woensdag 01/04 van 9u -12u
  • Intervisie 3: donderdag 30/04 van 9u -12u


Prijs
€ 400

Inschrijven
Deze vorming is volzet.