Overslaan en naar de inhoud gaan

Ergotherapeutische benadering bij aspecifieke rugklachten: meer dan hef- en tiltechnieken?

Ergotherapeutische benadering bij rugklachten

Aspecifieke rugklachten treft elke generatie en is één van de grootste gezondheidskosten wereldwijd. Hoewel er niet altijd een duidelijke oorzaak te vinden is, zorgt het chronische karakter van dit soort klachten dat werkhervatting een groot struikelblok is. Focussen op een goede houding en correcte hef- en tiltechnieken is iets wat iedere ergotherapeut als vanzelfsprekend mee zal nemen in zijn behandeling. Toch zien we dat dit vaak onvoldoende is. Dat komt mede omdat pijn door allerlei factoren wordt beïnvloed. In deze bijscholing wordt het belang van psychosociale factoren in kaart gebracht en worden concrete en direct toepasbare handvaten aangeboden om de patiënt met behulp van motivationele gespreksvoering en juiste woordkeuze de goede richting op te sturen. Verder zal er ook een stukje omtrent regelgeving en arbeidsparticipatie aan bod komen.

Doelgroep

Alle ergotherapeuten die werken met personen met aspecifieke rugklachten.

Programma
  • 13u30 – 13u45: Onthaal en inleiding
  • 13u45 – 14u30: Gastspreker Leen Vermeulen
  • 14u30 – 15u15: Gastspreker Ilse Cant
  • 15u15 – 15u45: Pauze en netwerkmoment
  • 15u45 – 16u30: Gastspreker Nikolaj Basselé
Sprekers

Dr. Leen Vermeulen is huisarts bij Geneeskunde voor het Volk te Hoboken. Leen heeft het boek “Je pijn te lijf” geschreven, waarin zij uitlegt wat pijn juist is en door welke factoren het wordt beïnvloed.

Ilse Cant is een ervaren ergotherapeute bij GZA Sint-Augustinus. Zij zal haar ervaring uit de praktijk delen, waarbij ze de focus legt op psychosociale factoren bij aspecifieke (chronische) rugklachten.

Nikolaj Basselé is expert re-integratie bij VDAB en supported employment coach en zal vanuit het thema chronische pijn vertrekken. Vanuit zijn ervaring en coaching zal hij tips & trics aanbieden naar werkhervatting toe.

Kostprijs 

De kostprijs voor deze studiedag bedraagt 40€.

Inschrijving

Inschrijven kan via onderstaand inschrijvingsformulier met de code 2246. Je kan inschrijven tot en met 28 april 2023. Deze studiedag gaat door bij een minimum van 20 deelnemers. Na afloop ontvang je een deelnamecertificaat. 

Kom je met de wagen, dan kan je gebruik maken van de parking. Vermeld de nummerplaat van je wagen in het inschrijvingsformulier helemaal onderaan in het veld "Opmerkingen/vraag".

Inschrijvingsformulier

Persoonlijke gegevens
Wanneer je Vlaams Opleidingsverlof aanvraagt, hebben wij jouw Rijksregister- of INSZ-nummer nodig.
Identificatiegegevens werk
Facturatiegegevens
Voor een inschrijvingsbedrag kleiner dan €100,00, wordt er uitsluitend op aanvraag een factuur aangemaakt.
Voor wie is de factuur bestemd?
Overig